УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

вівторок, 22 березня 2022 р.

Читаємо з дітьми поезію

Поезія має величезний вплив на розвиток дитини. Поетична мова кардинально відрізняється від звичайної розмовної мови. Вона насичена яскравими образами, барвиста, фонетично багата і сприймається, як пісня. Діти відчувають ці особливості і тягнуться саме до таких творів. Привчайте дітей до поетичного слова – читайте разом! 

А ми пропонуємо до вашої уваги декілька книжок



⃟ Тарас ШЕВЧЕНКО. Дитячий кобзар
Дитячий кобзар – це не просто збірка найвідоміших віршів Тараса Шевченка, а художнє видання з яскравими ілюстраціями. Картини Марини Михайлошиної підкреслять слова Великого Кобзаря та привернуть увагу як маленьких, так і великих читачів. Тут і українське село з біленими хатами, і козак, що збирається у довгу дорогу, і, звичайно, кобзар, що на кобзі грає та пісні про славетне минуле наспівує.


⃟ Ліна КОСТЕНКО. Бузиновий цар
Поетична збірка талановитої української поетки та письменниці Ліни Костенко для дітей. Поетеса змальовує красу рідної природи, допитливу дітвору. Кожне її слово - бадьоре і життєстверджуюче, будить думку, закликає долати труднощі.

⃟ Василь ГОЛОБОРОДЬКО. Віршів повна рукавичка.
Василь Голобородько відомий насамперед як «дорослий» поет. Утім, і в його доробку знайдеться бодай одна збірочка віршів для дітей. Тобто навіть не так: не так «дитячих» віршів, як віршів, у яких вчувається дитяче мислення. Адже по-справжньому добра дитяча поезія – не та, яка жонглює словами на кшталт «зайчик», «сонечко», «травичка» тощо, а та, від якої на мить спиняєшся, як від свіжого й не замиленого побутом / вихованням / освітою / маскультом дитячого погляду. Дитячі верлібри Голобородька непрості для розуміння. Над цими віршами треба думати, отож навряд чи їх можна порадити найменшим читачам – хіба що для розглядання картинок. Ідеальний тут читач – молодший школяр, який уже має досвід читання «Рукавички», має розвинуту уяву й відчуття метафорики і який – тут слід наголосити – готовий до віршів без рими.


⃟ Анатолій КОСТЕЦЬКИЙ. Віршаки-розбишаки.
З першого ж погляду ця книга привертає увагу, чіпляє погляд яскравою помаранчевою обкладинкою та задерикуватою назвою. І лише розгорнувши її, хтось із батьків може з подивом упізнати в цьому сучасному виданні улюблені поезії власного дитинства. Саме так, адже тут зібрано 15 віршів добре знаного веселого поета Анатолія Костецького, який легко промовляє до молодших школярів їхньою мовою. Інколи навіть здається, що автор підморгує до дітей, показуючи, що він такий же – знає п’ять нетрадиційних способів застосування портфеля, пропонує затвердити новий закон про батьківське дозвілля та навіть спробував опанувати новітній вид спорту – перильне катання. Себто, розуміється на пустощах. Добряче додав до гарного враження про книгу й ілюстратор Дмитро Кузьменко. Кумедні зображення якнайкраще відповідають цим віршам про трохи нечемне, але таке веселе дитинство.


⃟ Сашко ДЕРМАНСЬКИЙ. Бигимоти не медмеді
Дітям, які ще самі не читають, проте вже розбираються у мовних іграх, ми радимо показати збірку Сашка Дерманського «Бигимоти не медмеді». Кожен вірш у ній – малесенька завершена сюжетна історія, яку дуже легко уявити, якій охоче поспівчуваєш, із якої щиро посмієшся (назва серії «Добрі вірші» цілком себе виправдовує) і яку обов’язково перечитаєш уголос. Просто тому, що ритм такий – змушує прочитувати вголос раз, другий, третій і вивчати зрештою напам’ять. Тут є і зворушливі й ніжні вірші про зайченятко Довговухокуцохвостика, собаку Барабаку та песика з латочкою на лапці, і дотепи про зелених (бо не стиглих, ясна річ!) крокодилів, і мовні ігри з неправильними словами, від яких малі читачі реготатимуть ого-го. А є довгий-довгий вірш про мамину роботу, який узагалі-то про любов до мами.


⃟ Галина МАЛИК. Піратський маршрут
Весела книжка-картинка «Піратський маршрут» відомої української письменниці Галини Малик та ілюстраторки Грасі Олійко — це грайлива подорож у мріях, а заодно і веселий урок географії для малюків. Бо кожен із нас у дитинстві хотів бути зухвалим піратом, якому підкоряються моря і океани.

Немає коментарів:

Дописати коментар