УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

«КАЖУ ПРО ТЕ, ЩО БАЧИВ САМ» Зустріч - спогад з письменником Олександром Есауловим (до 30-річчя Чорнобильської трагедії)

«Я не можу не розповідати про ці події. Тому, що я усе це пережив, я усе це бачив на власні очі. Припятський попіл стукає… Та що там стукає! Він гримає в моє серце!.. Селище, де жило п’ятдесят тисяч населення, де лише дітей було стільки, скільки мешканців у Чорнобилі, який геть несподівано став символом цієї жахливої трагедії. Жах раптової евакуації накрив Прип’ять разом із хмарою радіоактивного пилу. Ось про ці перші, найстрашніші післяаварійні дні я вам і розповім.»
(«Мамо, а що це було?» Олександр Есаулов)
  Хто може розповісти краще про події Чорнобильської трагедії, ніж сам очевидець? Хто може по – справжньому пройнятися почуттям людського горя, ніж той, хто пережив це сам, пропустив крізь себе? Саме так подумали ми і вирішили запросити на зустріч – спогад, присвячену 30-тій річниці Чорнобильської катастрофи, українського письменника, технічного директора Інституту підтримки експлуатації АЕС, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Олександра Есаулова. Бібліотекар Олена Віталіївна Купріян познайомила учнів 7 – х класів НВК №30 «ЕкоНад» з письменником – очевидцем квітневих подій 1986 року.
   Зачитавши свій авторський вірш «Город просто убили, поселив пустоту», Олександр Юрійович з перших хвилин зустрічі пройняв присутніх гіркою сутністю техногенної катастрофи. Діти, з широко розкритими очима, уважно слухали розповіді Олександра Юрійовича про чудове доаварійне місто майбутнього - Прип’ять, про його трояндові вулиці та радісних жителів… А потім з жахом слідкували за страшними подіями катастрофи та її наслідками. Кожне своє слово він підтверджував слайд – показом «Гіркі води» та мультимедійною презентацією «Місто, якого немає». Усі представлені фото були взяті з особистого архіву чорнобильця. 




   



    Окрім того, сучасний письменник представив семикласникам тематичну книжкову виставку власних книг з символічною назвою «Зона особливої уваги». Презентував нову книгу «Мамо, а що це було?», присвячену 30 – тій річниці Чорнобильської аварії, яка лише декілька днів назад вийшла з друку. Огляд книг автора і його шокуючі коментарі викликали справжній марафон запитань і відповідей. Скільки нового і невідомого донині дізналися еконадівці про вибух, що підірвав екологію, здоров’я та життя людей усієї України та поза її межами!

   Байдужим не залишився ніхто, більше того, діти зрозуміли, що стан навколишнього світу та наше майбутнє у наших же руках. І ми забов’язані пам’ятати про страшну аварію на Чорнобильській атомній електростанції, про її невимовні жертви, аби подібна трагедія людства ніколи не повторилася. 
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар