УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

неділю, 14 вересня 2014 р.

Якщо дитина іграшкам радіє – вона щаслива.

   13 вересня 2014 року у районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей відбулося таке довгождане чергове засідання гуртка «Родинне коло». Цього разу  його керівник Ігнатенко Валентина Павлівна провела для своїх маленьких друзів і їх
матусь майстер - клас по виготовленню оберегів літнього циклу «Якщо дитина іграшкам радіє – вона щаслива».  За доброю традицією, спочатку майстриня – педагог провела ознайомчу бесіду про обрядове використання ляльок – мотанок літнього циклу. Усі присутні з задоволенням переглянули виставку оберегів, виготовлених руками самої Валентини Павлівни. Остання ж коротко і цікаво розповіла про традиції використання кожного з них:
 ляльку «Суховій»( виготовлялася для заклику дощу під час засухи), «Мокридину»( навпаки – для припинення затяжних дощів), 
«Огуречницю» (використовували для засолки огірків),
«Покосницю» (оберіг під час покосів трав), 
«Купальницю» ( символ свята Івана Купала, яку випускали на воду з найкращими побажаннями),
«Ярило» ( оберіг для хорошого врожаю).

    Після цього маленькі гуртківці Артюменков Артем, Марчишина Вікторія, Горбатович Віолета, Козюк Владислава, Філарет Роман, Дерменжій Юлія зі своїми матусями  приступили до виготовлення ляльки – мотанки «Травниці». З самої назви  уже можна зрозуміти, що виготовляється така лялька з цілющих трав і вважається цілительницею, адже має лікувальні властивості. Особливо усім присутнім сподобався її зовнішній вигляд і надзвичайно приємний аромат.
   Наприкінці засідання гуртка Валентина Павлівна зробила приємний подарунок – научила виготовляти оберіг міні – мотанку «Подорожницю», яку необхідно мати при собі, вирушаючи в дорогу, близьку чи далеку. Ця мініатюрна лялечка, зроблена своїми руками, збереже нас у дорозі, а ґрунт з рідного дому у мішечку не дасть забути про свою ба́тьківщину. 
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

1 коментар:

  1. Преподаватель настолько увлечена этой темой, что заряжает прямо своим энтузиазмом тех, кто попадает на ее мастер класс. Все всегда очень довольны. Спасибо вам, Валентина Павловна за те добрые знания традиций, что вы даете нашим деткам!!

    ВідповістиВидалити