УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

суботу, 9 березня 2013 р.

УКРАЇНСЬКИЙ РУШНИК В ЗВИЧАЯХ І ТРАДИЦІЯХ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

       5 березня в бібліотеці відбувся дуже цікавий захід - народознавча година "Український рушник в звичаях і традиціях українського народу". Розпочалося все невеличким концертом  учнів  ДМШ № 20, які виконали твори українських та зарубіжних композиторів. Потім перед 8-класниками гімнізії № 191 ім.П.Г.Тичини з лекцією "Обереги моєї землі" виступив Мельничук Юрій Олексійович, заступник директора з науково-фондової роботи Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара". 
       В читальній залі ст.відділу розміщено виставку "Творчість і майстерність наших читачів" та книжкову виставку "Красна мова моїх предків і моє коріння"
       "В українському народному вишитті, як і в інших видах народного мистецтва, Дерево Життя посідає центральне місце серед інших символів. Дерево – осьова лінія, яка являє собою Космос з усіма його проявами (“райське деревце над раєм стояло”). Сягаючи своїм коренем у неосяжну глибину витоків – воно розвивається у могутній стовбур (вісь Всесвіту), на якому квітне крона, спрямована догори. Відтак, Дерево символізує безсмертя, нескінченність Життя, його розмаїття. Воно стоїть понад часом, об’єднуючи минуле, сучасне і майбутнє, та простором, будучи центром світу, включаючи усі плани Буття. Умовно можна поділити Дерево на три частини, співвідносні з “трьома світами”. У той же час цей образ виявляє і двоїстість світу – поєднання Духу і Матерії, де Матерія ототожнюється коренем, стовбуром, гілками, а дух – молодими гілочками з листям, квітами, плодами, бруньками. Гілки, що утворюють крону Дерева, – різні. Найнижчі, наймогутніші – символізують собою Начала, або Сили Життя. Над ними розташовуються Стихії, а вже решта гілок – це Царства (мінеральне, рослинне, тваринне і людське). Чим далі гілки від головного стовбура, тим складніше їхнє плетиво, що уособлює проявлене у фізичному вимірі Життя, і навпаки, чим ближче до кореня, тим величнішим і простим воно є. В основному Дерево Життя зображується проростаючим із “вазона”. Це – символічне зображення Дерева Роду, що виростає з гілочки, відламаної від Світового Дерева. У дохристиянські часи Дерево було символом бога Рода – прабатька всіх богів.
(З виступу Юрія Мельничука).

Немає коментарів:

Дописати коментар