УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

четвер, 8 листопада 2012 р.

До 69-ї річниці визволення Києва від німецько-фашистських загарбників


            7 листопада 2012 року в районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей відбувся урок історії, присвячений 69-ій річниці визволення Києва від німецько-фашистських загарбників. На зустріч з ветеранами Великої Вітчизняної війни прийшли учні 5-х класів навчально-виховного комплексу № 209 «Сузір’я» разом із своїми вчителями Решетник Оксаною Григорівною та Дещею Надією Петрівною.


            Маленков Федір Іванович, 1917 року народження, гвардії полковник медичної служби, інвалід війни, який пройшов всю війну від Бреста до Берліна,  розказав учням про те, як йому довелось відступати з Червоною Армією від Бреста до Москви, як велась битва за Москву, як визволяв у складі 16-ї Гвардійської повітряної армії Україну, Білорусь, Польщу, Варшаву, штурмував Берлін. Перемога у війні дісталась ціною величезних жертв, загибелі мільйонів солдат, офіцерів, мирних людей.Також Ф.І.Маленков розповів про юного героя Петра Філоненко, який в11 років попав в бойовий полк, а в 13 років повторив подвиг Олександра Матросова. У складі 1-й Гвардійського танкового Донського корпусу він з боями пройшов фронтовими дорогами Сталінграда, Орла, битви за Москву, Чехословаччини, Угорщини. Такі приклади життя юних героїв повинні стати взірцем для нашої молоді.


            Цікавою для дітей була розповідь колишньої зв'язкової партизанського загону імені М.Щорса Терещенко Аврори Григорівни. Дівчинці було 11 років, коли розпочалась війна. Батько її, Овсієнко Г.П.був командиром партизанського загону імені М.Щорса, що діяв на Київщині. Партизани протидіяли загарбникам, підривали воєнні ешелони, техніку, спасали молодь від угону до Німеччини, знищували живу силу ворога. Діти були розвідниками, зв’язковими. За це німці розстрілювали мирне населення, сім’ї партизан. Так загинула мати і дядько дівчинки. При визволенні Київщини від ран загинув батько. Партизанські загони влились в Радянську Армію, бились на Букринському плацдармі. Тоді від людської крові вода у Дніпрі була червона. Після війни Аврора з братом і сестрою виховувалась у дитячому будинку. Діти виросли, одержали вищу освіту, працювали у народному господарстві. Але пам’ять про героїчні важкі роки залишилась. Кожного року колишні партизани відвідують братську могилу у селі Старому, що в Бориспільському районі.
             Закінчився урок історії цікавим літературним оглядом "Війна очима дітей", який зробила провідний бібліограф Наталія Казимирівна Алексєєва
            Школярі вручили ветерана букети квітів і зробили фото напам’ять.

ПРИХОДЬТЕ ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!

Немає коментарів:

Дописати коментар