УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

понеділок, 8 квітня 2013 р.

«УЧИСЬ ТВОРИТИ, ДИТИНО!» Практичні фантазії



      6 квітня відбулось чергове засідання гуртка "Родинне коло"практичні фантазії «УЧИСЬ ТВОРИТИ, ДИТИНО!» Спочатку  головний бібліотекар Млєчко Алла Петрівна нагадала гуртківцям, які чудові лялькі-мотанки вони вже встигли зробити. Це і  зернянка (круп'яничка) - лялька, набита зерном, яка приносить достаток у будинок; і трав’яничка ) - з травою всередині), яка приносить здоров’я; десятиручка - господині у помічниці, аби вона все встигала по господарству; бажаниця - з дуже довгими ручками, до яких прив'язуються стрічечки або інші дрібнички, що "дарують" ляльці, загадуючи бажання, а вона в свою чергу виконує їх за ті "дари".
      Українці, окрім буденних лялечок, робили також святкові ляльки-мотанки, до великих свят. Цікавою була традиція на Великдень. Пасхальних ляльок-мотанок робили за тиждень до Великодня і ставили на стіл між пасхальними дарунками.
      Лялька-Вербниця - символізує кущ верби, пробудження природи весною, жінку, яка йде до церкви в день Вербної неділі святити вербу. Робилася перед Вербною неділею. Її кольори повинні бути наближені до квітів верби. У ручках лялька-мотанка тримає три гілочки верби. На личку можна виплести тоненький зелений хрестик.
       Лялька-Паска - символізує жінку, що йде на свята в храм. Обличчя і руки такої ляльки-мотанки робляться з червоної тканини, що символізує Великдень і Відродження. На обличчі також можна виплести тоненький жовтий або золотистий хрестик. У ручках лялечка тримає вузлик, який символізує кошичок з пасочками.         
       Потім під керівництвом психолога Ігнатенко Валентини Павлівни  гуртківці виготовили Великодні ляльки-подарунки та зайців .
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!

Немає коментарів:

Дописати коментар