УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

четвер, 10 квітня 2014 р.

"ІДЕ ВЕСНА - І ВСЕ РАДІЄ". Практичні фантазії.

     5 квітня 2014 року у районній бібліотеці ім.П.Усенка для дітей відбулося чергове заняття клубу «Родинне коло» - «Іде весна – і все радіє» - практичні фантазії: виготовлення Великодніх ляльок, зайців, янголів, пташок. Після вступного слова бібліотекаря Олени Віталіївни Купріян, яка розповіла про традиції святкування Великодня на теренах України, практичний психолог Валентина Павлівна Ігнатенко провела майстер-клас з виготовлення Великодніх іграшок.
      У старовину в Україні з приходом весни проводилося дуже багато свят і обрядів: на здоров'я, на щастя, на добробут. Тому українці, окрім буденних лялечок, до великих свят робили також святкові ляльки-мотанки та інші іграшки. Цікавою була традиція на Великдень.
      Лялька-Вербниця. Пасхальних ляльок-мотанок робили за тиждень до Великодня і ставили на стіл між пасхальними дарунками.  "Вербниця", символізує кущ верби, пробудження природи весною, жінку, яка йде до церкви в день Вербної неділі святити вербу. Робилася перед Вербною неділею. Її кольори повинні бути наближені до квітів верби. У ручках лялька-мотанка тримає три гілочки верби. На личку можна виплести тоненький зелений хрестик.
      Лялька-Паска символізує жінку, що йде на свята в храм. Обличчя і руки такої ляльки-мотанки робляться з червоної тканини, що символізує Великдень і Відродження. На обличчі також можна виплести тоненький жовтий або золотистий хрестик. У ручках лялечка тримає вузлик, який символізує кошичок з пасочками.
      Великодній янгол. Його робили обов’язково червоного кольору.
      Великодній заєць.  Заєць з тканини, або з носової хустини відомий для багатьох бабусь. Ця народна лялька - одна з самих швидких у виготовленні. Достатньо зав`язати один вузол! Це вже зараз в неї ховають цукерки, крашанки і такий зайчик стає прикрасою столу, а раніше з нею просто гралися діти. 
      Філарет Рома, Артеменков Артем, Силкова Ліда, Янкович Влад, Симонович Настя, Марчишина Віка, Бондар Ніка і Курзенкова Мілена та їхні матусі залюбки виготовляли Великодні іграшки: і янголів, і зайців, і пташок.
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!

http://motanka.ucoz.ru/index/velikodni_ljalki/0-131

Література з виготовлення народної ляльки








Немає коментарів:

Дописати коментар