УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

пʼятницю, 13 січня 2017 р.

ЩЕДРИЙ ВЕЧІР: ТРАДИЦІЇ, ПРИКМЕТИ, ВІРУВАННЯ ТА ВОРОЖІННЯ

У ніч з 13 на 14 січня українці святкуватимуть незвичайне свято, яке виникло в результаті зміни літочислення – старий Новий рік. 


Традиційно на Маланку ( 13 січня) господині готують вже не голодну, а багату кутю, основою якої є ячмінь, жито чи пшениця, до яких додається узвар, мак, горіхи. Обов’язковими частуваннями на столі в цей день були: пироги, вареники з сиром, млинці, різні ковбаси.
Після вечері, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, щоб “Новий рік зустріти в світі і згодою”.
Здавна молодь ходить щедрувати, перевдягаючись у Козу, Василя та Маланку, діда та бабу. Вважалося, якщо щедрувальники обходили хату, це було трагедією для родини, а не пустити гостя в хату було великим гріхом. На Маланку дівчата ворожать, а на Василя зранку хлопці засівають.
На ранок наступного дня (14 січня) молодь проводила щедрування і посівання (що прийнято і в наш час), і просила у господарів будинку смачні дари.
Гадайте, щедруйте, святкуйте і не забувайте привітати своїх друзів і близьких. Нехай здійсняться всі ваші мрії та сподівання у Новому році!




Немає коментарів:

Дописати коментар