УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

суботу, 29 вересня 2012 р.

«Лицар математики» - до 120-річчя з дня народження Михайла Кравчука



     27 вересня 2012 року виповнилось 120 років з дня народження Михайла Пилиповича КРАВЧУКА - всесвітньо відомого українського вченого-математика, академіка Академії наук УРСР, члена математичних товариств Франції, Німеччини, Італії.
     М.П.Кравчук (27.09.1892 – 19.03.1942) - найвизначніший український математик ХХ сторіччя, дійсний член Всеукраїнської академії наук, науковець світової слави, праці якого - фундаментальний внесок у різні галузі математичної науки: вищої алгебри та математичного аналізу, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії ймовірностей і математичної статистики та ін.
     Уже давно існують на сторінках наукових досліджень і многочлени Кравчука, і моменти Кравчука, і формули Кравчука, і осцилятори Кравчука, а 2001 р. виявилося, що М. Кравчук стояв і біля витоків винаходу першого у світі електронного комп’ютера.
     Він горів безмежною любов’ю до України й до математики, і весь свій короткий вік працював невпинно й творчо на благо науки, освіти рідного народу. «Моя любов
- Україна і математика» - таким було його життєве кредо. Життя цього видатного вченого-математика спалахнуло як блискучий болід і після арешту й вироку 1938 року згоріло у суворих колимських таборах.

Детальніше:

Немає коментарів:

Дописати коментар