УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

вівторок, 31 травня 2016 р.

«WEEKEND З КНИГОЮ»

    Щорічно в кінці травня у столиці України проходять веселі святкування Дня Києва. З цієї нагоди за доброю традицією щороку в останню суботу весни бібліотеки Дніпровського району на території парку культури та відпочинку «Перемога» проводять акції на підтримку читання. 2016 рік не став виключенням, і 28 травня на «WEEKEND З КНИГОЮ» у зазначеному місці зібралися бібліотечні родини району.
    Районна бібліотека ім. П. Усенка для дітей підготувала ряд заходів аби
заохотити відпочиваючих дорослих та дітей до читання. Студія естетичного та гармонійного виховання «Розвиток», що діє на базі нашої книгозбірні, потішила глядачів театралізованим виступом маленьких українців та україночок.
   На свіжому повітрі під відкритим небом бібліотекарі провели креатив – майстерку «Hand Made  для успішних дітей», організували бібліокомпанію «Старт читанню», влаштували бібліотерапію «Хто не грав, той не вигравав». Завдяки діалогу – інтерв’ю «Я люблю читати» ми дізналися про книжкові вподобання мешканців району, вислухали їхні креативні ідеї стосовно популяризації читання. Пройшовши стежинами парку з флеш – мобом «Книга рідна, ти всім нам потрібна!», працівники бібліотеки зібрали чималу кількість однодумців, які не уявляють свого життя без книги.  




ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

понеділок, 30 травня 2016 р.

ГЕРОЇ, ЩО ЖИВУТЬ СЕРЕД НАС

    На блозі нашої бібліотеки ми раніше писали про те, що в березні 2016 року на базі книгозбірні започатковано куточок козацької звитяги, де представлені друковані та періодичні видання, що розкривають історію і військову діяльність добровольчої козацької роти ім. Т.Шевченка («БУК»)
   26 травня 2016 року працівникам нашої книгозбірні випала велика честь побувати на відкритті виставки «Бойове українське козацтво в АТО» у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, куди нас запросив командир добровольчої роти спецпризначення Андрій Мойсеєнко.      

    Дана виставка, приурочена Дню прикордонника (28 травня), стала продовженням започаткованого співробітниками музею циклу заходів, що присвячені захисникам України, які відстоюють цілісність і суверенітет держави на її східних теренах. Урочисте нагородження героїв АТО, богослужіння духівника добровольчої козацької роти ім. Т.Г. Шевченка «БУК» отця Романа Музики, теплі слова привітання небайдужих людей та передача до музею бойового автомобіля ГАЗ – 3962 до глибини душі вразили кожного присутнього. А далі, затамувавши подих, гості музею з цікавістю переглянули саму виставку.  
    Поруч з унікальними артефактами, ми помітили й обереги (паперові янголята та ляльки – мотанки), виготовлені читачами районної бібліотеки ім. П.Усенка для дітей, які раніше були передані нами в зону АТО воїнам – прикордонникам Київського козацького полку ім. Т.Шевченка. Дуже приємно, що наша бібліотека стала маленькою частинкою цієї дійсно ВЕЛИКОЇ виставки. 

середу, 25 травня 2016 р.

Служба порятунку «ЯК ДІЯТИ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ»

    Згідно з планом роботи Школи безпеки, що працює в районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей, 25 травня 2016 року відбулася служба порятунку «Як діяти в умовах надзвичайних ситуацій». Беручи до уваги те, що попереду літні канікули і у дітей буде на багато більше вільного часу, ніж під час навчального року, ми вирішили застерегти їх про можливу небезпеку під час відпочинку.
   Для учнів 3 – А класу спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №137 з поглибленим вивченням англійської мови, які з радістю завітали до нашої книгозбірні разом з учителем Оленою Миколаївною Мар’яненко, працівники бібліотеки підготували ряд форм роботи. Завідуюча відділом обслуговування Ірина Павлівна Фандєєва під час бібліоогляду «Секрети здоров’я» познайомила дітей з наявною у книгозбірні літературою по здоровому способу життя. Окрім того, що третьокласники отримали корисні поради на тему «Ваше здоров’я – у ваших руках», вони ще й познайомилися з інструктором Товариства Червоного Хреста України Ольгою Миколаївною Осмолік.
   Ольга Миколаївна уже не вперше долучається до нашої Школи безпеки, тому з радістю погодилася провести своє застережливе практичне заняття «Більше знаєш – менше ризикуєш». Вона звернула увагу школярів на небезпечні місця для ігор, правила поведінки біля водоймищ, в лісі, правила пішохода, протипожежної безпеки. Закликаючи дітей відпочивати безпечно, Ольга Миколаївна намагалася розбудити в учнів почуття відповідальності за своє здоров’я та життя. Не обійшлось і без практичних занять, де третьокласники вчились надавати потерпілому першу медичну допомогу в різних ситуаціях.

ОБЕРЕЖНА ПОВЕДІНКА ПІД ЧАС КАНІКУЛ - ЗАПОРУКА ЖИТТЯ І ЗДОРОВ'Я!

ПРИЄМНИХ ТА БЕЗПЕЧНИХ ВАМ КАНІКУЛ!!!

вівторок, 24 травня 2016 р.

Відеощоденник батьківської мудрості «РАНДЕВУ ЗАДУШЕВНОЇ РОЗМОВИ»

   Батьки та діти, які є членами клубу сімейного дозвілля «Країна мрій», що діє при районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей, з радістю підтримали ініціативу керівника клубу Фандєєвої Ірини Павлівни стосовно створення відеощоденника батьківської мудрості «Рандеву задушевної розмови». 24 травня 2016 року до книгозбірні сімейно завітали її найактивніші користувачі, аби у формі інтерв’ю поділитися усім своїм накопиченим досвідом, висловити власні думки щодо впливу бібліотеки та книги на виховання дітей.
   В рамках масштабного заходу відбулися:
 відкритий діалог «Моя читаюча сім’я: яка вона»,
виставка – порада «Не згасне вогнище родинне в людських запалене серцях»,
бібліофуршет «Книжкові мрії».
    Найбільш очікованою частиною рандеву стало інтерв’юіровання «Читаюча родина – міцна країна», яке ми, звичайно ж, відзняли та скомпонували у відеощоденник батьківської мудрості.

   Сторінки відеощоденника:

 «ДО КНИГИ ЧЕРЕЗ ТЕАТР»
    Родина Гресь, висловлюючи свою любов до бібліотеки та книги, відкрила власний сімейний секрет: «На читання книг нас надихають переглянуті вистави».
«ТВОРЧІСТЬ – КНИГА»
    Міцно пов’язує книгу з розвитком творчості сім’я Рудневських. Активна читачка нашої бібліотеки маленька Адріана надзвичайно гарно малює, а своє натхнення постійно черпає з прочитаних книг.
«КНИГА ТА ЦІКАВЕ ДОЗВІЛЛЯ У БІБЛІОТЕЦІ»
   За словами мами Ірини та її синочка Олежки Курасів бібліотека для них – це яскравий світ без кордонів, де можна не лише почитати книги, а й знайти нових друзів, однодумців, весело та цікаво провести своє дозвілля.
«КНИГА НАПРОТИВАГУ ГАДЖЕТАМ»
   Своєю татусевою мудрістю поділився з присутніми і читаючий татусь, який власним прикладом прищеплює своїм дітям любов до читання та книги.
«З БАТЬКАМИ - ДО БІБЛІОТЕКИ»
Яскравих фарб  роботі клубу сімейного дозвілля «Країна мрій» додають виступи акторів театру – студії «Дивограй». Вони ж являються постійними членами клубу і завжди залучають до своїх театралізованих постановок не лише дітей, а й батьків. На їхню думку, завдяки активним та небайдужим батькам, котрі з ранніх років знайомлять своїх дітей із бібліотекою, у царстві книги виховуються справжні інтелектуали.

   Надіємося, наш відеощоденник стане позитивним прикладом залучення дітей до безмежного, яскравого світу читання. 
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

пʼятницю, 20 травня 2016 р.

«МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ». Профорієнтаційна зустріч з доцентом Національного технічного університету України Віталієм Іващенком

   От і підходить до кінця черговий навчальний рік. Для декого з учнів він стане останнім роком навчання в школі. І уже зараз потрібно визначитися, який професійний шлях для себе обрати, до якого вузу вступати,  як далі планувати своє життя. До вирішення такого складного питання необхідно підійти з повною відповідальністю. А допомагають зорієнтуватися старшокласникам у безмежному морі професій не лише власні відчуття і батьківська порада, а й профорієнтаційна робота у школі та інших закладах, які відвідують випускники.
    Районна бібліотека ім. П.Усенка для дітей завжди рада допомогти своїм читачам у пошуку  покликання. В минулому році був проведений цикл заходів, спрямованих на професійне самовизначення через Інтернет – мережу.  Цього ж року для учнів 9-В класу гімназії №191 ім. П.Г.Тичини ми організували профорієнтаційну зустріч з доцентом Національного технічного університету України Віталієм Вадимовичем Іващенком. Захід з символічною назвою «Майбутнє починається сьогодні» відбувся 19 травня 2016 року у стінах книгозбірні.
     З перших хвилин знайомства Віталій Вадимович зацікавив старшокласників, адже розпочав свою розповідь подачею не «сирої» усталеної інформацієї, а історичною фактографією «Найцікавіше про КПІ». Доцент із багаторічним стажем роботи та просто Людина з великої літери, він з легкістю знайшов підхід до дев’ятикласників. Розмовляючи з школярами нарівні, Віталій Вадимович поділився своїм автобіографічним спогадом «Від студента до викладача», так як сам є випускником Київського політехнічного інституту.
     Як виявилося, Віталій Іващенко присвятив усе своє життя не тільки викладацькій діяльності, а й улюбленому покликанню душі – написанню поезії. Перед присутніми відкрився незвіданий поетичний простір життя «Пізнання світу і себе». Своїми неперевершеними віршами поет навчав старшокласників мудрості та умінню пізнавати власний внутрішній світ, торкався високих почуттів кохання, дружби і т. п. Кожне слово Віталія Вадимовича мало грандіозний сенс, яким він намагався донести до кожного свою глибоку мудрість життєлюба (прослухати поезію можна тут), що відображена в двох коротеньких стрічках: 
«Ти формуєш думками майбутнє,
Бо до них прислухається небо». 
     Ось у чому, на його думку, заключається секрет успіху.



    Дев’ятикласники ще довго спілкувалися з авторитетним викладачем – поетом: цікавилися Національним технічним університетом, з захопленням перелискували сторінки його книг, читали поезії, ділилися враженнями та просто слухали цікавого співрозмовника. Ваталій Вадимович відповідав кожному щирістю душі, дарував книги на згадку та сіяв у юні серця зерна добра, любові та віри у себе.  

ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ  РАДІ!!!

четвер, 19 травня 2016 р.

«У СЕРЦІ КОЖНОЇ ЛЮДИНИ ЖИВЕ ЛЮБОВ ДО УКРАЇНИ» Театралізована мовознавча експедиція

    Районна бібліотека ім. П.Усенка для дітей уже не один рік поспіль  підтримує традицію відзначення такого прекрасного свята, як День словянської писемності і культури, що святкується 24 травня. З цієї нагоди 18.05.2016 року, у нашій книгозбірні відбулася театралізована мовознавча експедиція «У серці кожної людини живе любов до України» за участю учнів 5Б класу НВК «ЕкоНад» та київської письменниці, журналістки, Члена Національної Спілки письменників України, Національної Спілки журналістів України Наталії Осипчук.
    Бібліотекар Олена Віталіївна Купріян, організатор  даної мовознавчої
експедиції, розпочала захід з інформ – подорожі у минуле «Витоки слов’янської писемності». З великою урочистістю вона представила присутнім фольклорний дитячий ансамбль «Берегинька», який своїм театралізованим виступом подарував усім масу задоволення.(переглянути виступ можна тут) 

   Філолог за освітою, Наталія Вікторівна цікаво та пізнавально у формі мовознавчої абетки розповіла про засновників словянської писемності – братів Кирила та Мефодія. Діти з радістю долучилися до розмови з письменницею, ділилися своїми знаннями про просвітителів, декламували вірш Дмитра Білоуса «Святі Кирило і Методій»






   
   Проклавши з глибокої минувшини часовий міст у сьогодення, п’ятикласники познайомилися з творчістю Наталії Осипчук – сучасним прикладом української мовної культури. Авторка зацікавила школярів власними творами, дала письменницький майстер – клас «Рима нашвидкуруч». Найактивнішій учасниці заходу в знак симпатії Наталія Вікторівна подарувала свою книгу «Гувернер». 

ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

понеділок, 16 травня 2016 р.

ДОВГОЖДАННІ ЗУСТРІЧІ

    Постійні користувачі нашої бібліотеки з нетерпінням чекають чергових суботніх зустрічей у храмі книги. Ще б пак, тут вони можуть гарно провести вільний час, відвідати улюблені гуртки, навчитися творити чудеса власними руками та просто насолодитися читанням книг. 14 травня 2016 року в районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей відбулися засідання двох найбільш улюбленіших гуртків – «Родинне коло» (керівник Купріян О.В) та «Місто майстрів» (керівник  Алексєєва Н.К.).
    Щоразу на гурток «Родинне коло» приходять усе нові та нові охочі познайомитися з мистецтвом створення оберегів, якому в надзвичайно цікавій та доступній формі навчає неймовірно світла людина, педагог – психолог, майстриня від Бога Ігнатенко Валентина Павлівна. Цього разу свій майстер – клас з назвою «Кожна дитина приходить у світ з Божою іскрою в душі» вона присвятила виготовленню таких оберегових лялечок, як БЕРЕГИНЯ – ГОДУВАЛЬНИЦЯ та ПОДОРОЖНИЦЯ.
    Бесідою – оглядом «Оберегові ляльки на всі потреби» Валентина Павлівна познайомила гуртківців з цікавими різновидами ляльок – мотанок, розповіла, що вони уособлюють. Далі присутні приступили до практичної частини – виготовлення Берегині – годувальниці та міні – лялечки Подорожниці.
   Коротко про ці обереги:
     Великі груди БЕРЕГИНІ – ГОДУВАЛЬНИЦІ символізують здатність жінки вигодувати усіх. До народження дитини цю ляльку ложили в колиску, аби її зігріти. Після народження малюка її підвішували над немовлям. Так Берегиня – годувальниця оберігала його від магії.










   
  Лялька ПОДОРОЖНИЦЯ – це оберіг маленького розміру, що має поміщатися в долоні. Таку мотанку давали мандрівнику в дорогу, щоб йому була удача. Зазвичай, цей оберіг робила мати своєму сину, а жінка – чоловіку.

     В не менш душевній атмосфері пройшло й засідання гуртка дитячої творчості «Місто майстрів». Цього разу його керівник Наталія Казимирівна присвятила своє заняття виготовленню закладок для книг. Цим самим вона закликала дітей стати книжці другом. Перегляд літератури «Поробки своїми руками», бесіда – діалог «Світ твоїх захоплень» та сама практична частина гармонійно сплелися в одне ціле. Діти з задоволенням працювали над виготовленням жартівливих закладок, фантазували над її зовнішнім виглядом. 
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

четвер, 12 травня 2016 р.

ДРАЙВОВИЙ ЧЕТВЕР

    Усі діти полюбляють весело та цікаво проводити час. Саме в такій драйвовій атмосфері проводили своє четвергове дозвілля у районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей наші постійні юні читачі.
   На прохання  педагога вальдорфської школи «Софія» Ірини Леонідівни Карасьової бібліотекар нашої книгозбірні Олена Віталіївна Купріян провела для учнів 6 класу географічний медіа - експрес «Природні чудеса України». Тут вона
розповіла про унікальні природні місця України (природознавчий навігатор «Окраса нашої країни»), звернула увагу на важливість збереження екологічної рівноваги в природі. Шестикласники з задоволенням поринули в відео-круїз Асканією Новою та озером Синевир. А закріпити у памяті усе побачене та почуте допомогла вікторина «Чудеса з чудес», в якій діти брали активну участь.

   






     
    У другу половину дня до бібліотеки завітала група продовженого дня 1 А класу СЗШ №195 ім. В.І.Кудряшова, яка уже декілька місяців поспіль щочетверга відвідує нашу книгозбірню. Для діток був проведений медіаурок на тему «Безпечний Інтернет». Завідуюча відділом обслуговування Ірина Павлівна Фандєєва та редактор Вікторія Аркадіївна Козюк організували для першокласників інформ - подорож «У світі керованих машин». За допомогою мультпорад відбулося «Перше знайомство дітей з Інтернетом». Завершальною частиною медіауроку став конкурс юних знавців «Перевір себе».
Завітайте до нашої бібліотеки і ви!

Додайте своєму життю драйву!!!

вівторок, 10 травня 2016 р.

КНИЖКОВІ НОВИНКИ. І-й КВАРТАЛ 2017 РОКУ



Дорогі друзі!
Пропонуємо Вашій увазі яскраві новинки, захоплюючі казки та історії, твори популярних сучасних авторів!

та багато – багато інших цікавих книг. 
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!



пʼятницю, 6 травня 2016 р.

Уроки духовності «СВІТЛЕ КІНО МАНДРУЄ БІБЛІОТЕКАМИ»

   У районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей продовжує проходити цикл уроків духовності. Ми з радістю запрошуємо на зустрічі з учнями шкіл мікрорайону Березняки представників загальноміського проекту «Світле кіно мандрує бібліотеками». Цього разу, 6 травня 2016 року, на
кіноперегляд «Стрічки – переможці та призери Міжнародного кінофестивалю «Світло – 2015»» прийшли учні 5 – го (вчитель Іванова Г.І.) та 7 – го (вчитель Музичка Наталія Петрівна) класів СЗШ №195 ім. В.І.Кудряшова. Добрі та світлі короткометражні фільми «Тримай удар» (режисер Анна Дем’яненко), «Про жадібність деякої пташки» (режисер Ліза Безручко), «Обід на двох» (режисер Оксана Войтенко), «Lila» (режисер Карлос Ласкано) до сліз розчулили школярів. Але й були моменти, коли вони щиро та невимушено сміялися. Ведуча заходу та голова Комітету з питань культури, моралі, духовності та збереження культурної спадщини Громадської ради при КМДА Лариса Костянтинівна Котлякова долучилися до діалогу з глядачем «Кіно, яке не залишає байдужим», після якого дали життєву настанову «Тримай удар!».



   Книга почесних гостей районної бібліотеки ім. П.Усенка для дітей поповнилася новим автографом – побажанням «На згадку про зустріч». Світле кіно, що завітало сьогодні до нашої книгозбірні, залишило ясний слід у душі кожної людини, яка була присутня на заході. 


ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!