УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

пʼятницю, 30 січня 2015 р.

Екологічний експрес «Тварини нашої планети»

  Для того, щоб познайомити підростаюче покоління з поняттям Екологія», зосередити увагу на збереженні тваринного світу планети, показати красу навколишнього середовища 30 січня 2015 року у районній бібліотеці ім. П. Усенка для дітей відбувся екологічний експрес «Тварини нашої планети».
  Завідуюча відділом обслуговування Ірина Павлівна Фандєєва, опираючись на книжкову виставку «Про всі створіння чарівні і дивовижні», організувала для учнів 4 – го класу школи «Софія» невеличку уявну екскурсію світом флори та фауни. Продовжила дану тему Олена Віталіївна Купріян, бібліотекар І категорії, показавши дітям інтерактивну медіапрезентацію «Тварини нашої планети», де окрім теоретичного матеріалу на юних знавців природи чекали тестові завдання. Показавши та розповівши багато чого цікавого, бібліотекарі вирішили перевірити, наскільки уважними були діти і яка у них пам'ять. Для цього вони провели вікторину « Таємниці тваринного світу». Результати перевершили усі наші сподівання – на кожне запитання діти миттєво відповідали і надзвичайно важко було обрати найактивніших учасників. 

   Підсумки заходу допоміг підвести створений учнями 4 – го класу бібліоплакат « Екологічні замальовки». За допомогою фантазії, олівців та фломастерів діти показали своє бачення екології. Найкреативніші з них вигадали еко – загадки, а їхні однокласники зобразили відгадки малюнками.
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

«О слово рідне, українське слово!» - літературні віражі

    Протягом двох днів, 29 та 30 січня 2015 року,  в районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей проходили літературні віражі «О слово рідне, українське слово!» Тема української мови – вічна,  тому учні 5А та 5Б класів гімназії №191 ім. П.Г. Тичини з радістю відгукнулися на запрошення бібліотекарів.
   Ясинська Ірина Броніславівна, бібліотекар ІІ категорії,  розпочала захід з інформ – досьє «Гортаючи сторінки історії». Багато бажаючих виявилося почитати вірші про українську мову або просто українською, зокрема поезії Павла Тичини. Струмочками дзвеніла рідна мова, створюючи при цьому справжній поетичний зорепад. Окрім поезії, учні виконали  і музичні номери під девізом «Слово у пісню чарівну кладеться». 



Для того, щоб звернути увагу дітей на ментальність українців і їх гумор, відбувся перегляд мультимедійної гуморески П. Глазового «Кухлик».
     У ході заходу п’ятикласники пройнялися ідеєю відродження та збереження рідної мови. Запропонована тема була не лише цікавою, а й як ніколи актуальною. Тому учні уважно слухали бібліотекаря, брали активну участь у ринзі ерудитів « Стежка у країну слова» та мовознавчому турнірі « Здогадайся, що за слово?»
 
Надіємося, що саме такі заходи допоможуть привити підростаючому поколінню повагу до рідної мови, розбудять бажання розмовляти українською. 
 ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

середу, 28 січня 2015 р.

Книжковий полон «Україно! Доки жити буду - доти відкриватиму тебе!» до 80- річчя від дня народження Василя Симоненка.

    У книжковий полон «Україно! Доки жити буду – доти відкриватиму тебе», присвячений 80-тій річниці від дня народження українського письменника Василя Симоненка, 28 січня 2015 року потрапили учні 7 – го та 11 – го класів СЗШ № 195 ім. В.І. Кудряшова.
   У читальному залі районної бібліотеки ім. П. Усенка для дітей перед учнівською аудиторією виступив доцент кафедри української літератури  Університету ім. Б.Грінченка Сінченко Олексій Дмитрович. Кандидат філологічних наук зробив справжнє літературне відкриття на тему  «Поет правди і щирості», де розповів про Василя Симоненка як про борця за справедливість, душевність і відкритість. Олексій Дмитрович розгорнув перед присутніми книгу життя класика, звернув увагу на невідомі або маловідомі факти. А учениця гімназії №191 ім. П. Г. Тичини Гордейчук Катерина представила поетичну сторінку , продекламувавши вірш поета «Ти знаєш, що ти людина?..».


Не можна говорити про значимість поета, не опираючись на його творчі здобутки. А їх в українського шістдесятника вдосталь. Цьому підтвердженням є  підготовлена бібліотекарями книжкова виставка «Василеві Симоненку 80 років».
  Завершальним етапом заходу став виступ ансамблю « Світанок» (гімназія №191 ім. П. Г. Тичини, керівник – Зібачинська Олена Володимирівна). Діти виконали пісні, в основу яких лягли відомі вірші Василя Симоненка. 






ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

вівторок, 27 січня 2015 р.

Умілим рученятам все під силу.

   Як приємно, коли діти разом зі своїми батьками, сестричками, братиками проводять дозвілля у бібліотеці! Адже тут можна не лише почитати, а й чомусь навчитися. Під чуйним керівництвом Стегній Наталії діти навчаються творити дива з паперу, ниток, стрічок та інших підручних матеріалів.


   Так 24 січня 2015 року в районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей відбувся черговий майстер – клас «Декупаж вази та оригамі із серветок». Юні майстрині:  Зубіна Діана (3 кл. СЗШ №228), Зубіна Анастасія (5 кл. СЗШ №228), Чорна Софія (1 кл. СЗШ І-ІІІ ст №81), Чорна  Вікторія ( 4 кл. СЗШ № 195 ім. В. І.Кудряшова) осягнули ази техніки «декупаж», виготовивши у цьому стилі чудові вазочки для квітів. Не менш цікавим виявилося і заняття по створенню різнобарвних троянд із серветок, які надзвичайно сподобалися найменшому учасникові майстер – класу Ярославчику Стегнію.


   






   
Здавалося б, за такий короткий час не можна створити стільки красивих речей, але нашим умілим рученятам усе під силу!

ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

суботу, 24 січня 2015 р.

«Пісня розбуджених літ» - до 113 - річчя від дня народження П.М.Усенка

Із 1976 року наша бібліотека носить імя відомого українського поета Павла Матвійовича Усенка. І це є великою честю для нас. Щороку у січні ми вшановуємо імя класика. Так 23 січня 2015 року на святкування 113 – тої річниці від дня народження Павла Матвійовича до бібліотеки завітали нащадки митця, його найрідніші люди: син Віктор Павлович, дочка Марина Павлівна, онука Олена Ігорівна та праправнучка Альбіна, а також Заслужена артистка України, актриса театру юного глядача Ігнатенко Людмила Сергіївна. Прийшли познайомитися з постаттю та творчістю поета і учні 7 – го класу СЗШ І-ІІІ ст. №81.
  Біографічною довідкою «Ім’я, уславлене в віках» головний бібліотекар Хабенко Тетяна Федотівна розпочала захід, звернувши увагу на життєвий шлях Усенка – поета, Усенка – громадянина.

Запаливши свічку памяті, слово взяла актриса Людмила Сергіївна. Вона зачитала спогади про родину Усенків із книги «Заспівувач» та деякі вірші класика. Слова звучали з такою душевністю, що на очі наверталися сльози, а в уяві виростала постать живого Павла Матвійовича.
Свій ретро – погляд словом про батька та дідуся виразили і дочка з сином та онука поета. Марина Павлівна і Віктор Павлович пригадали, яким був їх тато, розповіли, що більш за усе на світі він любив землю, Україну та дітей, був добрим вчителем і вірним другом. А онуці Олені Ігорівні, дідусь назавжди запам’ятався як найдобріша і найщиріша людина, яка учила прощати і жити у єдності з природою. Спогади родини гармонійно зливалися з поетичним нон – стопом « Мова – струн золотих перемова», де звучали вірші автора різні за тематикою та почуттями. І за усім цим своїми великими розумними оченятами спостерігала найбільша шанувальниця творчості Павла Матвійовича – його праправнучка Альбіна.


Душевну атмосферу заходу доповнила музична сторінка «Пісня за піснею», яку підготували студенти Київського Інституту мистецтв ім. Б.Грінченка. Найденко Вікторія (І курс), Блаженко Оксана (ІІ курс), Терещенко Дар’я ( ІІІ курс), Шило Анастасія (ІV курс) на чолі з концертмейстером Шепеленко Анною Борисівною виконали чудові українські пісні, вразивши усіх присутніх красою та силою голосу. А співробітниця Марини Павлівни Усенко Кляшторна Ганна Олександрівна, з якою дочка поета довгі роки пропрацювала в школі, заграла на фортепіано музичний твір Фридеріка Шопена.








Семикласники, затамувавши подих, ловили кожен звук та слово, промовлене в залі, пильно вдивлялися в обличчя нащадків великого поета Усенка. Тому не дивно, що по завершенні заходу один поперед одного вони прохали автографи у Віктора Павловича, Марини Павлівни та Олени Ігорівни, які ті залишали на переписаних поезіях свого батька, дідуся та митця, який поправу залишиться назавжди в історії й літературі України. 










ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

четвер, 22 січня 2015 р.

Майстер - клас у бібліотеці

Районна бібліотека ім. П.Усенка для дітей 
запрошує 
усіх охочих дівчаток та хлопчиків 
на черговий майстер - клас 
по виготовленню паперових квітів та вазочок в техніці "декупаж". 
Чекаємо на Вас у бібліотеці 
24 січня о 13.00 

Проведіть приємно час разом з нами!!!

«В гості до книжкової королеви»

Книжкова королева завжди рада гостям, особливо, якщо вони сумлінні та хороші читачі, які цінують книгу та бережно до неї ставляться. Саме такі діти являються членами групи за інтересами «Книголюбчики», чергове засідання якої провели 22 січня 2015 року завідуюча відділом обслуговування Фандєєва Ірина Павлівна та бібліотекар Купріян Олена Віталіївна.
    Розпочалася зустріч з бліц – опитування «Я люблю читати», під час якого діти мали змогу поділитися з присутніми своїми книжковими традиціями в родині, розповісти про свої улюблені літературні твори. Так, як усі полюбляють казки Ганса Христиана Андерсена, коментоване читання казок прозаїка викликало бурю емоцій у «книголюбчиків». А конкурс «Впізнай героя» приємно вразив уже бібліотекарів, адже діти з легкістю впоралися з усіма поставленими завданнями. Окрім цього члени групи за інтересами прийняли участь у вікторині «Казки данського королівства» та грі «Що любить книга?» Найактивніші учасники були нагороджені призами. Кмітливі та розумні, всебічно розвинені діти весело та жваво інсценували казку «Ріпка», від перегляду якої глядачі ледь не луснули від сміху.


     По завершенні засідання «Книголюбчики» відверто зізналися, що будуть з нетерпінням чекати нових зустрічей у бібліотеці. 
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВДИ ВАМ РАДІ!!!

середу, 21 січня 2015 р.

«Соборність України від ідеї до сьогодення». Історичний хроноскоп

Задзвонили срібні дзвони в Україні,
Аж по світі по широкім стало чути:
«Зустрічайте Воскресіння день! Віднині
Навік-віки Україні вільній бути!».
В.Переяславець
   В історії Української держави 22 січня помічене як велике державне свято – День Соборності України. Саме в цей день, 96 років тому, на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.
   У переддень свята в районній бібліотеці ім. П.Усенка для дітей відбувся історичний хроноскоп «Соборність України від ідеї до сьогодення». Кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України Тимченко Роман Вікторович провів для учнів 5 - го та 6 – го класів середньої загальноосвітньої школи №195 ім. В. І. Кудряшова історичний екскурс «Многії літа, соборна Україно!» Перегляд ретро – фото альбому « Історичні віражі» переніс дітей у тогочасні події, і вони стали їх уявними учасниками.

 Підготовлений бібліотекарями відеорепортаж «За Україну, за волю» показав важкий та тернистий шлях нашої Батьківщини до омріяної соборності. Не могло підростаюче покоління не скористатися можливістю обговорити дану тему із знавцем історії Романом Вікторовичем. Обговорення пройшло у формі Хочу знати « У сьогодення з глибини століть», під час якого учні знайшли відповіді на безліч запитань. Для закріплення почутого і побаченого усі присутні переглянули літературу «Україна, віхи історії».

   Надіємося, що кожен маленький українець, який був присутній на заході, хоч трішки пройнявся темою соборності.  А ми, бібліотекарі, і надалі будемо прищеплювати нашим дітям повагу до минулого Батьківщини, виховувати національну свідомість та почуття гідності бути громадянином України, прививати любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.
ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!!!

середу, 14 січня 2015 р.

МИ ЗА ЗВИЧАЄМ НАРОДНИМ ПРИВІТАЄМ НОВИЙ РІК

       14 січня 2015 року в районній бібліотеці ім.П.Усенка для дітей пройшов захід Народознавча мозаїка «Ми за звичаєм народним привітаєм новий рік».
В доступній формі дітей прилучили до традиційного зимового циклу українського календаря, розвиваючи прагнення вивчати звичаї, обряди свого народу, виховуючи патріотичні почуття до своєї рідної землі. Діти прийняли участь у інтерактивній грі «Калита. Хто спритніший, найсильніший?», музичних витинанках «Щедрий вечір, добрий вечір» та переглянули книжковау виставку «Різдвяні історії».

ЗАПРОШУЄМО ВАС ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!

вівторок, 13 січня 2015 р.

«ЗИМОВЕ МЕРЕЖИВО» - майстер-клас

        10 січня 2015 року в районній бібліотеці ім.П.Усенка для дітей пройшов майстер-клас «Зимове мереживо», де звичайний папір перетворився на сніжинки, загадковий зимовий ліс, а додавши ще трішечки фантазії і натхнення, ми створили чудові вітальні листівки.

ЗАПРОШУЄМО ВАС ДО БІБЛІОТЕКИ!

МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!


понеділок, 12 січня 2015 р.

«НОВОРІЧНІ ФАНТАЗІЇ»

       10 січня 2015 року відбулося чергове засідання гуртка «Родинне коло». 
       2015 рік – рік кози або вівці, тому на цьому засіданні педагог-психолог Ігнатенко Валентина Павлівна навчила гуртківців намотувати з ниток козу, котра, як лялька-трансформер, за бажанням може легко перетворитися на вівцю.
       Валентина Павлівна також ознайомила усіх присутніх зі своїми ляльками-мотанками усього річного циклу, які гуртківці будуть виготовляти протягом року.
       Діти та їх мами виготовляли іграшку козу-вівцю з веселим настроєм та з добрими побажаннями.
       Бажаємо і ми, щоб цей річний веселий оберіг приніс у кожний дім добробут, радість і щастя.

ЗАПРОШУЄМО ВАС ДО БІБЛІОТЕКИ!

МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!


НОВОРІЧНИЙ БІБЛІОМУЛЬТ-ФЕСТИВАЛЬ


        9 січня 2015 року в районній бібліотеці ім.П.Усенка для дітей відбувся бібліомульт-фестиваль «Мультяшна Країна в бібліотеці». Діти із задоволенням переглянули улюблені мультиплікаційні фільми за творами популярних дитячих письменників.
       До програми фестивалю також увійшли: інформаційна хвилинка «Новий рік крокує по планеті», книжкова виставка «Здрастуй, зимонько-зима!» та літературна вікторина «Впізнай героя».
       Вдячні читачі привітали бібліотекарів зі святами і подарували власноручно створений новорічний колаж «Зимова казка».

       В цей день відбулося урочисте нагородження переможців Новорічної акції «Прикрась ялинку!», за підсумками якої призерами стали Козюк Влада, Кудрицька Вікторія, Горбатович Віолета, Бєлов Єгор,  Філароі Рома. Вітаємо всіх з перемогою!

ЗАПРОШУЄМО ВАС ДО БІБЛІОТЕКИ!
МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!