УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

вівторок, 23 липня 2013 р.

Свята Київська Русь. До 1025-ліття Хрещення Русі-України


 РОЛЬ ХРИСТИЯНСТВА
В СТАНОВЛЕННІ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ

 
    В багатьох працях, серед яких – статті у періодичних виданнях, збірки видань наукових інститутів України та праці окремих авторів, присвячених святкуванню 1000-ліття та 1020-ліття Хрещення Русі, висвітлювалися питання виникнення та еволюції церковно-адміністративного устрою на Русі, роль християнської церкви в політичному та економічному житті країни, її місця в структурі державної влади, взаємовідносини держави й церкви, ролі в давньоруському феодальному суспільстві.
    На сьогоднішні день бібліотека ім. П. Усенка для дітей пропонує своїм читачам ознайомитися з матеріалами стосовно становлення християнства на теренах нашої держави, а також у бібліотеці постійно діє виставка «Православні святині Києва».
     Головна теза усіх цих праць полягає у тому, що прийняття християнства було одним з найвизначніших культурно-політичних етапів розвитку українського народу. Саме хрещення поставило Київську Русь, яка до того, значною мірою, сприймалася християнськими країнами як сильний, але варварський народ, у ряд великих європейських держав того часу.
    Проте, не тільки питання міжнародних відносин привели наш народ до прийняття християнства. Передусім, це було результатом внутрішнього соціально-економічного, політичного і культурного розвитку східного слов’янства. Сталої однієї віри для всієї молодої країни до того не було. Кожне плем’я мало свій поганський культ, в якому відбивався світогляд людини того часу.
     Саме тому запровадження християнства у Київській Русі відіграло надзвичайно важливу роль у становленні державності країни, активно впливаючи на всі ланки суспільного життя – політику, економіку, соціальні відносини, культуру. 
    Об’єднуючи давньоруський народ теологічною єдністю християнська релігія об’єктивно сприяла зміцненню зв’язків між різними частинами держави і, завдяки цьому, зміцненню держави в цілому.
    Від Хрещення веде свій початок і багатогранна християнська культура України, саме вона на той час забезпечила найкращі можливості для майбутньої культури та її розвитку, піднесення духовності українського народу, забезпечення української державності.
 


пʼятницю, 19 липня 2013 р.

ЧИТАЄМО ВЛІТКУ!



      Бібліотека ім.П.Усенка для дітей, як і кожного року, ретельно підготувалася  до літніх канікул, адже саме влітку діти мають змогу присвятити читанню багато  часу.
      У бібліотеці для читачів підготовлені книжкові виставки:
-        старший відділ  «Читання за шкільною програмою»;
-        молодший відділ «Сходинки до 5 класу».
      Бібліотекарі допомагають дітям орієнтуватися у бібліотечному фонді у підборі книжок за шкільною програмою та списками рекомендованої літератури.
      Протягом літа діти активно відвідують бібліотеку. В цей час у  бібліотеці проходить акція «Читацькі перегони», яка і визначить, хто найбільше прочитав книжок на канікулах. Переможці будуть відмічені призами!











 







                                           ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ!
                                         МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!



пʼятницю, 12 липня 2013 р.

Українські блакитні шоломи на службі миру — до Міжнародного дня миротворця ООН



 
      
    Цього року виповнюється 21 рік миротворчої діяльності нашої держави. За цей час понад 40 тисяч українських солдатів взяли участь у миротворчих місіях, починаючи від Анголи й закінчуючи Косовом.
   У період глобальних змін у системі світової безпеки миротворча діяльність стала важливим засобом збереження миру в неспокійних регіонах планети. Українські миротворчі підрозділи стали невід’ємною складовою миротворчих сил Організації Об’єднаних Націй.
  Воїни в блакитних шоломах під українським прапором беруть активну участь у забезпеченні миру і стабільності в багатьох країнах світу, що є свідченням високого авторитету та професіоналізму.
  До участі в миротворчих операціях залучаються кращі військовослужбовці Збройних Сил України, які завжди гідно презентували нашу країну перед світовою спільнотою і зарекомендували себе лише з позитивного боку.
   Ось що говорить про українські блакитні шоломи Веймон Сторі, командир бойової групи КФОР:
   — Це справді гідні вояки. Усі поставлені завдання спільно з українцями ми виконуємо на відмінно. Я радий, що українці — пліч-о-пліч з нами - вони професіонали і добре фізично підготовлені.  
  Україна готова до розширення і поглиблення своєї участі в миротворчих місіях. За останній період були збільшений контингент в Афганістані і відправлений миротворчий контингент до Косово.