УЧІТЕСЬ, ЧИТАЙТЕ, І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ Й СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ. Т.Г.ШЕВЧЕНКО

середу, 27 червня 2012 р.

"НЕ СТАРЕЮТ ДУШОЙ ВЕТЕРАНЫ!"

     26 червня 2012 року відзначив своє 85-річчя ШИКУТА Віталій Дмитрович - ветеран Великої Вітчизняної війни, голова Ради ветеранів "Березняки-1".  Бібліотека ім. П.Усенка для дітей вже понад 20 років співпрацює з Радою ветеранів. Віталій Дмитрович постійно проводить уроки пам'яті, організовує зустрічі з учасниками бойових дій в нашій бібліотеці.
     Колектив бібліотеки щиро вітає Віталя Дмитровича Шикуту з ювілеєм. Бажаємо йому міцного здоров'я, наснаги та подальших творчих успіхів в роботі по патріотичному вихованню молоді!

четвер, 7 червня 2012 р.

Патріарх української прози і духовний батько шестидесятників А.Дімаров"

Дімаров Анатолій Андрійович народився 5 травня 1922 р. в м. Миргороді на Полтавщині в учительській сім'ї.
Батько Андронік Гарасюта. Коли родину розкуркулили, заради безпеки дітей батьки розлучилися. Його мати вказала що чоловік помер, змінила документи і дала дітям своє дівоче прізвище. Анатолій виріс під прізвищем Дімаров.[1]
У дитинстві пережив Голодомор. Після закінчення середньої школи юнаком був мобілізований до армії. Учасник війни, нагороджений орденами і медалями. Воював на Південно-Західному фронті, побував в окупації, був командиром партизанського загону, має кілька поранень і контузій.
У 1949 р. він видав першу збірку оповідань «Гості з Волині».
Протягом 1950–1951 рр. А. Дімаров навчався в Літературному інституті ім. М. Горького в Москві, у 1951–1953 рр. — у Львівському педагогічному інституті. Закінчивши навчання, працював редактором у видавництвах. А. Дімаров є автором нарису «Дві Марії», збірки оповідань та новел «На волинській землі», «Волинські легенди», «Через місточок», повісті «Син капітана», збірки повістей та оповідань «Жінка з дитиною», романів «Його сім'я», «Ідол», «І будуть люди». Творчий доробок письменника складає кілька десятків томів.
В 1960-ті роки виходили частини роману «І будуть люди» (1964, 1966, 1968). За останню — «Біль і гнів» (1974, 1980) автор був удостоєний премії. Утім, читацький загал визнав А. Дімарова ще раніше; перші романи «Його сім'я» (1956) та «Ідол» (1961) були доволі популярними.
Найулюбленішим жанром письменника в роки творчої зрілості стали «історії» — сільські, містечкові, міські. Започатковані вони були збіркою «Зінське щеня» (1969), що народжувалась у поліському хуторі Малий Тікач, мешканці якого «породичалися» з більшістю людських цнот і вад. Соціально та психологічно болючі питання зринають і після знайомства з книжкою «Постріли Уляни Кашук» (1978)— вона разом із попередньою увійшла до 44 підсумкового видання А. Дімарова «Сільські історії» (1987). Про це ж розмірковує автор й у книжках «Містечкові історії» (1987) та «Боги на продаж. Міські історії» (1988).

середу, 6 червня 2012 р.

«ВБОЛІВАЄМО РАЗОМ!»


         Мабуть, немає на земній кулі людини, яка не знає, що таке футбол. Не встигне маленький чоловічок встати на ноги, як вже з'являється бажання штовхнути ногою м'ячик. І не грає ролі, хлопчик це чи дівчинка, в такому віці всі рівні з розвитку і бажанням. Це тільки потім, після 4-5-ти років батьки починають розводити інтереси дітей в різні боки, але тяга до м'яча залишається у більшості молоді, адже футбол, як і будь-яка командна гра, що вимагає великих витрат енергії, є грою молодих.
        8  червня  в Україні та Польщі стартує футбольний чемпіонат Євро-2012 – довгоочікуване свято футболу, до якого країни наполегливо готувалися чотири останні роки.
        Наша бібліотека теж ретельно підготувалася до цієї визначної події . Бібліотекарями була створена виставка-експозиція « Вболіваємо разом!», на полицях якої наші користувачі можуть знайти різноманітну цікаву інформацію і про історію футболу, і про видатних гравців та тренерів, про історію і сучасність  різних чемпіонатів і, звісно, про Євро – 1012 ( логотип, гасло, плей-оф, стадіони, інформація про команди, форма волонтерів  та інше.)
 Приходьте, будь-ласка, до нас і знайомтесь з виставкою  «Вболіваємо разом!»







 


























понеділок, 4 червня 2012 р.

ВІТАМІННИЙ КОКТЕЙЛЬ


                                Щоб мати здоров'я, слід правильно їсти,
                                Вживати поживне і тільки корисне.
                                Їж фрукти і овочі кожної днини,
                                В них всі вітаміни на користь дитини.

Вітамін А. Якщо ви хочете мати гарну шкіру, рум'яні щічки та добрий зір, звертайтеся до мене. Я товаришую із морквою, помідором, абрикосом, петрушкою, зеленою цибулею та кропом.
Вітамін В. Якщо хочете зростати сильними, веселими і мати добрий апетит, я допоможу. А товариші мої - це картопля, горошок, буряк, редис, квасоля та зелений салат.
Вітамін С. Якщо ви хочете мати міцне здоров'я, бути завжди бадьорими, я стану вам у пригоді. Мої друзі - лимон, апельсин, порічка та чорна смородина, капуста, зелена цибуля та хрін.
Вітамін Д. Я дуже потрібний тим, хто хоче швидко і добре рости, мати гарну статуру та міцні зуби. Мої друзі не ростуть ані в садку, ані на городі, але маю корисні подарунки - це молоко, яйця, сир, вершкове масло. До того ж я товаришую із самим сонечком: влітку його промінці разом із засмагою передають вам і вітамін Д, тобто мене.
                         ПРИХОДЬТЕ ДО БІБЛІОТЕКИ! МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!

неділю, 3 червня 2012 р.

3 июня - ДЕНЬ СВЯТОЙ ТРОИЦЫ


                                                                 Троица

                      Гудящий благовест к молитве призывает,
                     На солнечных лучах над нивами звенит;
                     День заливных лугов в лазури утопает,
                    И речка на лугах сверкает и горит.
                    А на селе с утра идет обедня в храме;
                    Зеленою травой усыпан весь амвон,
                    Алтарь, сияющий и убранный цветами,
                    Янтарным блеском свеч и солнца озарен.
                    И звонко хор поет, весёлый и нестройный,
                    И в окна ветерок приносит аромат…
                    Твой нынче день настал, усталый, кроткий брат.
                    Весенний праздник твой, и светлый и спокойный!
                    Ты нынче с трудовых засеянных полей
                    Принес сюда в дары простые приношенья:
                    Гирлянды молодых березовых ветвей,
                    Печали тихий вздох, молитву - и смиренье.
                                                                                  И.Бунин


пʼятницю, 1 червня 2012 р.

ПОДОРОЖ У КРАЇНУ ПРАВ ДИТИНИ


У неньки народилося дитя.
Дитя моє! Бог дав тобі життя.
                           *
І щоб ніхто не заподіяв шкоди
Тобі, малесенький громадянин, -
Бог дав закони нашому народу.
Від дня народження, від іменин –
Він твій, цей світ широкий за вікном.
Ти на життя і щастя маєш право
Під золото-блакитним знаменом
Своєї Української держави.

     1 червня до Міжнародного дня захисту дітей у бібліотеці було проведено правову бесіду "ПОДОРОЖ У КРАЇНУ ПРАВ ДИТИНИ". Розглянули питання "Ти на життя і щастя маєш право", "І дівчатко, і хлоп'я мають право на ім'я", "Є у дітей держава-мати, що захистить і нагодує". Нашим юним читачам подобаються ігри-п'ятихвилинки. Тема нинішньої "Твої права, дитино". Діти також мают можливість ознайомитися з темполицею "Зростайте громадянами".


        ЗАПРОШУЄМО ДО БІБЛІОТЕКИ! МИ ЗАВЖДИ ВАМ РАДІ!